Shamila

2018 Budapest - Foto: Dóra Tünde

 

2013 - Szombathely - Foto: skracyfoto.eu


Csuka Adrienn vagyok, művésznevem: Shamila, mely perzsa eredetű női név, jelentése nagyszerű hölgy.

A zene és a tánc mindig vonzott, gyermekkorom óta. Mint sok kislány, én is a gyermek balettel kezdtem Mohácson, ahová csak hat éves korig lehetett járni, így sajnos nem volt lehetőségem tovább táncolni, pedig imádtam. Mivel kisvárosban laktam, nem adódott túl sok lehetőség, de ami tánccal, művészettel kapcsolatos volt, arra elmentem és kipróbáltam. Ilyen volt a színjátszó szakkör, az énekkar, a társas tánc, vagy az akkoriban nagyon divatos breakdance. Valami mindig nagyon vonzott a színpadhoz, szerettem szerepelni. Később, a pécsi középiskolás évek alatt modern táncot, és jazz-balettet tanultam Rovó Attilánál. Ebben az időben, hogy fizetni tudjam az esti gimnáziumot, hétvégenként Dunaújvárosba jártam egy barátnőmmel táncolni. Péntek és szombat esténként különböző diszkókban és bárokban léptünk fel. Ez tulajdonképpen show-tánc volt, amely alkalmakra anyukám varrt nekem egy-egy fellépő ruhát. Ezt körülbelül másfél évig csináltam, majd egy nagyobb szünet következett. Ekkor négy évig Linzben (Ausztria) életem, ahol nem foglalkoztam tánccal, csak miután 2004-ben hazajöttem, ismerkedtem meg véletlenül a hastánc vagy - más néven - orientális tánc alapjaival.
Erről az időszakról részletesebben írok a blogomban (hamarosan).

Mahastival 2005 nyarán, Pilisszentlászlón találkoztam először, és neki köszönhetem, hogy a hastánc egy sokkal színesebb, változatosabb világát ismertem meg. Úgy éreztem, hogy megtaláltam az utam, és így kerültem szeptemberben Budapestre a Mahasti - Magyar Hastáncintézet Hastáncoktató Szakára, ahol 2007. június 16-án kitűnő eredménnyel végeztem és szereztem bizonyítványt, illetve oklevelet. Ez a két év rengeteg tapasztalatot, szakmai és gyakorlati tudást adott nekem. A hastánc gyakorlata mellett foglalkoztunk zenetörténettel, stílusismerettel, táncpedagógiával, mozgásbiológiával, pszichológiával. Vörös Ákos - Prakash és Kenéz Tünde önismereti tréningjein vettünk részt. A ritmusismereti és darbuka órákat Ölvedi Gábor tartotta. Számos kiváló magyar orientális táncművésztől tanulhattam, mint Győrffi Katalin, Shaba, Dina Jamilah, Nese, Nieto Mercedes, Amira, Schäfer Katalin, Seres Zoli, Joós Judit, Elter Éva - Nasreen, és természetesen Mahasti.

Tudásomat ezen kívül Budapesten magánórákon, magyar és külföldi mestertanárok workshopjain fejlesztettem és jelenleg is fejlesztem. Egy-két nevet szeretnék megemlíteni, akiknek Workshopjain, tréningjein részt vettem, és akiktől sokat tanultam: Hossam és Serena Ramzy, Mahmoud Reda, Jillina, Leyla Jouvana, Ghazi Mona Dolores, Shaba, Badriyah, Vitális Anna, Tia, Yasmina, Amira, Schäfer Katalin, Ölyüs Barbara, Effendi Dabkeh Társulat, Kahena, Tóth Csilla, Székely Maya, Varga Alexandra. Sokat tanultam Mahastitól, nélküle nem tartanék itt, ahol most tartok. 2009. áprilisában kezdtem balett órákon is képezni magam Dr. Révészné Kovács Zsuzsánál Pécsett, majd 2013. februártól Fuchs G. Krisztánál Szombathelyen. Nagyon sok köszönettel tartozom nekik.

A hastánc által nőiségem mégjobban kiteljesedett. Megtanított elfogadni saját magamat és másokat. Megtanított arra, hogy önzetlenül tudjak adni az embereknek.  

2006 februárban kezdtem el hastáncot oktatni Mohácson, majd 2009-ben Szombathelyre költöztem. Azóta is folyamatosan tanítok, amit nagyon szeretek, és szívvel és lélekkel teszem. Öröm látni, ahogy a tanítványaim
fejlődnek, nőiesednek és kinyílnak! Jó érzés, hogy én is ugyanezt kapom vissza tőlük, sok szeretet, és megbecsülést.

A hastánc mindezen kívül sok értékes kapcsolatot hozott az életembe. Mahastival, és oktató társaimmal jó barátság alakult ki, akikkel önzetlenül segítjük egymást.

Interjú

*

Csoportjaim:

Shamila és a Kelet Virágai / Shamila és Isis Gyöngyei / Arabesque

A Shamila és a Kelet Virágai Hastánccsoportot, 2006 tavaszán Mohácson, a Shamila és Isis Gyöngyei Orientális tánccsoportot, 2010. júliusában alapítottam Szombathelyen. 
A mohácsi csoport időközben átalakult, majd lassan megszűnt. Már csak havi egy alkalommal tartok workshopot egy választott témában.

2009. év végén megalapítottam a Shamila Hastánc Egyesület, mely 2015-ig működött.

Pillanatnyilag a szombathelyi ISIS Gyöngyei orientális tánccsoport koreográfusaként,
művészeti vezetőjeként tevékenykedem.

*

Lunah-Shamila Hastánctrió

A Lunah hastáncduóval közösen 2015 nyarán kezdtük az együttműködést. Tagjai: Csuka Adrienn (Shamila), Németh Krisztina és Pető Krisztina (Lunah). Mindhárman már 11 éve foglalkozunk komolyan a hastánccal, képzett oktatóként és előadóként. Első közös koreográfiánkkal, egy látványos fantáziatánccal (melyben kardot, ízisz-fátylat és poit használunk) arany minősítést kaptunk a 2016-os győri Arrabona Hastáncversenyen. Ezután úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a közös munkát. Táncainkban nagy szerepet kapnak a modern show elemek, de a tradicionális hastánc is.

Elért eredmények:

*

2019. november 23.-án, az I. Vépi Jáde Hastáncversenyen sikeresen szerepeltek tanítványim. Az Arabesque duó, Kokas Ramóna és Iván Bianka egy shaabi koreogriáfiával  amatőr duóban arany minősítést, illetve Laski-Füst Petra egy belly rock koreográfiával bronz minősítést kaptak.

   

 

*

2018. február 4.-én megrendezésre került Bükön, a Hotel Piroskában az I. Sheherezádé Hastáncverseny egy nemzetközi zsűrivel (Moad Abu Mahmoud, Al Izo Sultan, Barota Sándor), ahol második heyet, az ezüstérmet hoztuk el.

   

*

2017. február 26.-án részt vettünk a XI. Nemzetközi Holdfény Lányai Páros és Csoportos Hastáncversenyen profi duó és csoport  kategóriában, ahol egy erős mezőnyben a negyedik helyet értük el Sambuca c. dobszólónkkal, amire büszkék vagyunk.

 

*

2016. március 19-én az Arrabona Hastáncfesztiválon profi duó/trió fantázia tánc kategóriában a Lunah duóval közösen (Lunah-Shamila Trió) arany minősítést kaptunk. Nagyon büszke vagyok, mivel először álltunk közösen színpadra. (Nem egy több éve összeszokott csapat vagyunk, és a koreográfiánk is új volt).

*

2015. április 11. Szombathely - III. Savaria Hastáncfesztivál minősítő verseny. Tanítványom, Kiss Aletta Amaya középhaladó szóló kategóriában két arany minősítést is szerzett klasszikus (baladi) és fúzió (fantázia) stílusban. A koreográfiákat maga készítette. Büszke vagyok rá.

*

2015. március 28. Győr -  Arrabona Hastánc Fesztivál minősítő verseny - profi szóló fúzió kategóriában arany, és profi szóló élődob kategóriában ezüst minősítést szereztem. Tanítványom, Kiss Aletta amatőr haladó folk és fúzió kategóriákban arany minősítést szerzett!

*

2014. november 15. - Sopron - III. Star of the Orient (Kelet Csillaga) Hastáncverseny - három díjjal büszkélkedhetünk:
Kiss Aletta - félprofi szóló kategória, - bronz minősítés (mejancé
and drum) 
Kiss Aletta és Shamila - profi csoport kategória - ezüst minősítés ("sassy swing orient"),
Shamila - profi szóló kategória - arany minősítés (melaya)!

  

*

2014. április 26. - Nagykanizsa - VI. Országos Z'Aladdin Hastáncverseny - kezdő csoportom három tagja: Balogh Bogi, Poór Hajni és Winkelbauer Rebeka amatőr kategóriában bronz minősítést szereztek egy gyönyörű fátylas koreográfiával a Marco Polo c. számra. Különösön büszke vagyok Bogira és Hajnira, akik először léptek fel közönség előtt. Felkészítés, koreográfia: Csuka Adrienn - Shamila.


Amatőr csoportommal a nagykanizsai versenyen. Balról: Balogh Bogi, Shamila, Poór Hajni, Winkelbauer Rebeka. Foto: Jene Sándor

*

2014. február 16. Budapest - Csili Művelődési Ház - VIII. Holdfény Lányai páros és csoportos nemzetközi hastáncverseny - haladó tanítványommal, Kiss Alettával profi kategóriában negyedik helyezést értünk el az Ancient Ruins c. modern legyezőfátylas koreográfiával. Nagyon büszke vagyok Alettára, mert ez volt az első versenye, ahol profi kategóriában indulhatott csak, mert velem táncolt. Raks Sharki koreográfiánk csak ötödik helyezést kapott. Felkészítés, koreográfir: Csuka Adrienn - Shamila.


Kiss Alettával a budapesti versenyen. Foto: Iszak Dávid és Tihanyi Károly

*

2013. február 23.-án megrendezésre került Szombathelyen a VII. Citistar Selencion díjátadó gála,
melyen szakmai díjban részesítettek. Köszönöm! :)

*

2012. Október 6. - Szombathely - II. Savaria Hastáncfesztivál - haladó csoportommal, az ISIS Gyöngyeivel (4 fő: Balogh Katalin, Csuka Adrienn - Shamila, Katona Bernadett, Szalai Szilvia) közönsédíjasok lettünk a Ya Hanady c. saidi koreográfiával. Nyereményünk egy utazás Makrygialos-ra (Görögország) 4 főre.
Felkészítés, koreográfia: Csuka Adrienn - Shamila.

*

2011. Október 15. - Zalaegerszeg - Westoriental Hastáncverseny - fél-profi kategória - tanítványom, Déri Kati (ISIS Gyöngyei) fél-profi szóló kategóriában III. helyezést ért el.
Felkészítés: Csuka Adrienn - Shamila, koreográfia: Natalia Strelchenko.

*

2010. November 21. - Pécs - Ifjúsági Ház - Az első dél-magyarországi hastáncverseny - amatőr csoportos kategória (duó) - III. helyezés - Pillangók tánca című ízisz fátylas koreográfiával Berecz Bea (Kelet Virágai - Mohács) és Déri Katalin (ISIS Gyöngyei - Szombathely) előadásában.
Felkészítés, koreográfia: Csuka Adrienn - Shamila.

*

2010. Október 2. - Székesfehérvár - Alba Orient Hastáncgála - Shamila és Isis Gyöngyei duó (Csuka Adrienn - Shamila és Déri Katalin) - különdíj a Bridget B. Models Modellügynökségtől (30.000 Ft értékű portfólió fotózás) a Move c. koreográfiáért. Felkszítés, koreográfia: Csuka Adrienn - Shamila.

*

2008. November 15. - Pécs - Az első Dél-Dunántúli Hastáncfesztivál - Nevelési Központ Színházterem - csoportommal (Shamila és a Kelet Virágai 7 fővel: Bérdi Lilla, Cseperka Betti, Csuka Adrienn - Shamila, Fekete Ildi, Gaál Timi, Kátai Eszter, Mórócz Gabi) az est legszínvonalasabb, legjobb produkciója/csoportja díját nyertük el az Afrika Kapuja üzlettől!
Felkészítés, koreográfiák: Csuka Adrienn - Shamila.

*

2007. November 11. - Paks - III. Magyar Csillag Hastánc Bajnokság - "Vulkán" - Solace - Opaque (dobszóló) kezdő kategória - II. helyezés duóban (tanítványaim: Kátai Eszter, Mórócz Gabi),
"Vegyél észre" - Avraam Russo - Incitme Beni (fátylas koreográfia) - kezdő kategória -
III. helyezés duóban (tanítványaim: Cseperka Betti, Gaál Timi),
"Casablanca" - Alabina & Gypsy Kings - Casablanca (Latin - arab fúzió) - kezdő kategória - III. helyezés csoportban (tanítványaim: Cseperka Betti, Gaál Timi, Kátai Eszter, Mórócz Gabi).
Felkészítés, koreográfiák: Csuka Adrienn - Shamila. Íme a kupák:

*

Oklevelem a 2008. február 15-16.-án megrendezésre került két napos intenzív kurzuson való részvételért a Magyar Hastánc Akadémián, melyet a világhírű zenész Hossam Ramzy, és hastáncosnő felesége Serena Ramzy tartottak.

*

2007-ben sikeresen elvégeztem a Mahasti-Magyar Hastáncintézet hastáncoktató képzést.

Hastancoktato_bizonyitvany  

*

Saját szervezésű rendezvényeim:

2015. április 11. - Szombathely - Hotel Claudius - III. Savaria Hastáncfesztivál

2014. november 29. - Szombathely - Palace Café and Restaurant - VII. Shamila Orientális Táncgála

2014. augusztus 16. - Kőszeg - Kelet Varázsa Nyugaton Hastáncfesztivál (közös szervezés a Kőszegi Orientális Táncklubbal)

2013. augusztus 10. - Kőszeg - Kelet Varázsa Nyugaton Hastáncfesztivál (közös szervezés a Kőszegi Orientális Táncklubbal)

2013. június 8. - Szombathely - Szimfónia Kávézó - Kamaraterem - VI. Shamila Orientális Táncgála

2013. április 5. - Szombathely - Öntöde Sportcentrum - Joós Judit ATS és Tósaki Ágnes bollywood workshopok

2012. október 6. - Szombathely- Palace Café - II. Savaria Hastáncfesztivál

2012. május 19. - Szombathely - Palace Café - V. Shamila Orientális Táncgála

2011. december 10. - Szombathely - Rézágyú Vendéglő - a Shamila Hastánc Egyesület évzáró estje

2011. július 21. - 24. - Hastánctábor Balatonszemesen

2011. május 28. - Mohács - Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola - Nagyterem - IV. Shamila Orientális Táncgála

2011. február 13. - Szombathely - Öntöde Sportcentrum - Győrffy Katalin és Shaba Workshopok

2011. február 12. - Szombathely - Országos Dobszóló Verseny és Orientális Táncest

2010. november 21. - Pécs - Ifjúsági Ház - Az első dél-magyarországi hastáncfesztivál

2010. június 5. - Mohács - Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola - Nagyterem - III. Shamila Orientális Táncgála

2010. május 22. - Szombathely - Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ - I. Savaria Hastáncfesztivál

2010. május 22. - Szombathely - MMIK - Mahasti - saidi botos tánc Workshop

2009. május 31. - Mohács - klubNext Rendezvényterem - Nese orientális cigánytánc Workshop

2009. május 30. - Mohács - Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola - Nagyterem - II. Shamila Orientális Tánc Gála

2009. március 5. - Mohács - klubNext (Rendezvényterem) - Jótékonysági Hastánc Est

2009. február 21. - Mohács - klubNext Rendezvényterem - Nese török stílusú dobszóló Workshop

2009. február 7. - Mohács - klubNext Rendezvényterem - Novák Viktória és Kőhalmi András törzsi fúziós és popping Workshop

2008. május 25. - Mohács - klubNext Rendezvényterem - Mahasti és Balage "élő" dobszóló Workshop

2008. május 24. - Mohács - Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola Szabadtéri Színpada - I. Shamila Orientális Tánc Gála

Zsűrizés:

2019. November 23. - Vép - I. Jade Hastáncverseny

2010. November 21. - Pécs - Az első dél-magyarországi hastáncverseny

2007. November 11. - Paks - III. Magyar Csillag Hastánc Bajnokság

Vizsgatáncaim a Mahasti-Magyar Hastáncintézetben:

2007. Június 17. - Út a csillagokhoz (Ízisz fátylas szóló), Vulkán (csoportos dobszóló), Casablanca (csoportos latin fúzió)

2007. Január 27. - Mohamed Abdel Wahab - Zeina (Raks Sharki)

2006. Június 17. - Hakim - Salam Aleikoum (Botos tánc)

"És minden egyes napot, melyen nem táncoltunk legalább egyszer, elveszettnek kellene tekintenünk." (Friedrich Nietzsche)"A tánc feltárhatja mindazokat a titokzatosságokat, melyet a zene elrejt előttünk." (Charles Baudelaire)

 2008. Készítette: ÁkosWeb